1 Nisan 2013 Pazartesi

GELİBOLU
 Sen ne anlı  ne ,şanlı bir isimsin.Seni  yazılı ve görsel basından duymak ve görmek her zaman ilgimi çekmiştir; oysa senin topraklarında nefes alarak seni dinlemek ve seni anlamaya çalışmak beni çok daha fazla heyecanlandırdı.
Tekirdağ Saray'dan sa. 04.30 da başlayan yolculuğumuzda  dört saatin sonunda Eceabata vardık.Çoluk,çocuk eş, dost çıktığımız bu yolculukta kahvaltı vakti gelmişti  sahil restoranlarından birine girdik ve kahvaltımızı yaptık.


ECEABAT ta kahvaltı
Tur rehberimizle tanıştıktan sonra Geliboluya doğru yola çıktık. İlk durağımız Mustafa Kemal Paşanın komutanlığını yaptığı 57. alayın konuçlandığı Bigalı köyü.Köye girmeden önce rehberimizin verdiği bilgiler bize o atmosferi yaşatmaya başlamıştı bile..
GELİBOLU yarımadasında , adanın  stratejik önemi, Bigalı köyü ,57.alay ve komutanı Mustafa Kemal Paşa hakkında bilgileri dinlerken
 Atatürk evinin bulunduğu ve 57.alaya ev sahipliği yapan Bigalı köyü
Aile fotoğrafımız Bigalı köyü girişi
 Bigalı köyü meydanı
Tarihe tanıklık eden bu köy ziyaretçilerine güzel bir ev sahipliği yapıyor.Atamızın önemli kararlara imza attığı ,tarih yazdığı  bu toprakların bu denli bakımlı olması ve tarihine bu denli sahip çıkması çok duygulandırıcı.

Bigalı köyünde Atatürk evine doğru ilerlerken
Köyde her evde mutlaka Türk bayrağı asılmış.Günümüzde hepimizi hayrete düşüren güncel gelişmelerin, bayrak, din, millet tartışmalarının çok uzağın da bir köy burası o tartışmaları yaratanların mutlaka gelip görmesi gereken bir yer.
57.alay komutanı Mustafa Kemal Paşanın müzeye dönüştürülen evi

Mustafa Kemal Paşa önemli kararlara imza atmıştı bu evde. Savaş esnasında kendi insiyatifini kullanmıştı Cepheden gelen kötü haberler canını sıkıyordu.Cephede savaşanların gücünü kaybettiğini öğrenmiş onlara destek için cepheye yardıma gitmek istemişti. Bu isteği geri çevrilmişti paşanın ; çünkü ona orada kalması ve ovayı koruması emredilmişti oysa düşman dağdan ovaya ulaşırsa mücadelesini daha rahat kazanacaktı ve düşmanın ovayı zaptetmesi demek Ege ve Marmara denizine kıyısı olan bu yarımadaya bütün ikmal yardımlarının kesilmesi demekti.İkmal gelmezse yarımada düşerdi,Mustafa Kemal emirlere uyması durumunda geleceğin böyle olacağını biliyordu ve kendi insiyatifini kullanarak komutanlarına 57. alayın ve kendisinin cepheye yardıma gittiği bilgisini  ulaştırmıştı.Bu  yaşanan durum bir izin dahilinde olması gerekirken Mustafa Kemalin emrindeki  57. alay  Mustafa Kemal'in tarihe imza atan bu kararı ile cepheye gittiğinde  Türk ordusunun büyük bir hezimet içinde olduğunu görmüş ve ümitsizliğe kapılmıştı.Tam da bu anda o maşhur sözünü söylemişti Mustafa Kemal "Ben size savaşmayı değil ,ölmeyi emrediyorum. " 


 Atatürk evi alt kat giriş
 misafir odası
 yemek odası

Atatürk evi bahçesi
Mevsim bahar, Atatürk evinin bahçesinde çiçek açan ağaçlar bu huzurlu mevsimin habercisiydi , evin kendisi ve içinde bulunduğumuz bu ortamda Atamızın aramağanı  huzurun ta kendisiydi.
Bigalı köy kadınlarının açtığı yöresel ürün tezgahı
Köy meydanında dinlenme molası


Anafartalar savaşından kalma toplar 
Daha doğrusu unutulan toplar demeliydim.Ne acı ki bu savaşlardan satmayı ve ya getirip hibe etmeyi unuttukları iki top bunlar. Nusrat mayın gemisinin başına gelenleri yaşamadan dimdik ayakta bu tarihin tanıkları.
Düşman birliklerin mezarları
Bu ve benzeri bir çok anıt mezar gördük yol boyunca 1915 te yapılan savaştan kısa bir süre sonra yapılmş bir çoğu.Bizim şehitliklerimizin  ve anıtlarımızın yapımına yokluk , öncelik vermemek gibi..

birkaç sebepten dolayı 1940 lı yıllarda  yapımına başlanmış ve 1990 lı yıllarda bitmiştir.
İlk kez düşman askerlerinin çıkartma yaptığı koy 
Anzac koyu

 Arıburnu yarlarında hatıra fotoğrafı
Anzac koyunun  Arıburnu yarlarından görünümü
Araziyi bilmeyen Türk askeri verilen emirle düşman askerine doğru koşarken çimenlerin bitimindeki Arıburnu yarlarını farketmemişler ve arka arkaya uçurumdan düşmüşlerdi. Karşılarındaki  koya çıkartma yapan Anzac düşman askerleri Türk askerlerinin bu durumunu görmüş ve aralarında Türk askerleri uçarak geliyor diye konuşmuşlardır.Araziyi bilmeyen onlarca, yüzlerce askerimiz uçurumdan düşerek bu yarlarda şehit olmuştur.




Atatürk'ün  gözetleme yeri ve askerlerin siperleri
Bu bölgede Atatürk'ün göğsüne bir şarapnel parçası isabet etmiştir. Mustafa Kemal Paşa nın yaralandığını gören bir kaç asker telaşa kapılmış, bunun üzerine Paşa kimsenin bu durumu duymamasını emretmiştir.Nitekim göğsüne saplandığı zannedilen şarapnel parçası annesinin hediye ettiği saate denk gelerek Atamızın hayatını kurtarmıştır.
 Seyid Onbaşı 
Yani Koca Seyid 260 kiloluk mermiyi sırtlayan ve tarihe adını kazıyan kişi. Seddülbahir' de bulunan  savaş müzesindeki resmi
 2010 yılında denizden çıkarılan mermi sandığı
Türk ve düşman askerlerinin kullandığı ayakkabılar
 savaş anının canlandırılması sesli ve görüntülü
 savaş anında tıbbi müdahele canlandırması sesli ve görüntülü
 Çanakkale Şehitlik Abidesi
 Abide önünde anı fotoğrafı
çocuklar ve şehitlik içinde bulunan savaş anıtı
Bütün bu gezdiğimiz toprakların içinde en musait alan bu bölgede olduğu için şehitlik anıtı buraya yapılmış.Aslında  gezi boyunca ayak bastığımız her santimetre alan, arabayla ezip geçtiğimiz o asfaltların altında onlarn kanları.Bir el-fatiha okuduğumuz bu anıtlar ,mezarlar sembolik.Nice yiğidimizin anısını yadetmek amacıyla yapılmışlar.Gösterişli duruşlarıyla bunun hakkını veriyorlar unutmamak ve unutturmamak tabiki bizim elimizde.Her Türk vatandaşının görmesi gereken bir yer burası ,her Türk vatandaşının soluması gereken bir hava var burada. Nur içinde yatsın bütün şehitlerimiz.
 şehitlikten dönüş yolu ve çocukların her zamanki hali
8 saate sığdırılan Çanakkale Gelibolu  gezimizin dönüş yolu ve çocuklarımızın  kitap okuma azmi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder